EKSEPTION - Story Of ( Cd + Dvd )

plato.nl prijs: EUR 26.50
drager: 2 DVD
uitgebracht: 10/17/03

EKSEPTION (DVD)

The Story Of

(Alpha Centauri Entertainment, ACE 11060 F)

Door Leo Hoekstra voor  iO pages

 

Het initiatief voor deze DVD ligt bij ex Ekseption trompettist Rein van der Broek. Hij is het ook die de DVD opent met een interview, dat wordt afgenomen door Tineke de Nooy, die zelf ook een rijk muziekverleden heeft als discjockey van het eerste uur bij Veronica. Veel uit het interview is terug te vinden in een eveneens door Van der Broek geschreven geschiedenis van de band in een notendop in een mooi verzorgd boekwerkje, aangevuld met foto’s uit de oude doos. De tekst staat gedrukt in zowel het Nederlands als het Engels. 

Na het interview volgen 8 clips: Siciliano(wordt foutief aangeduid als Romance in F), Rondo, Midbar Sessions, Air, My Son, Concerto, Sabredance, Peace Planet en nog 2 oefensessies: Flight Of The Bumble Bee en In ‘t Hotel C Jam Blues. 

Daar tussendoor vertellen Rick van der Linden en Rein van der Broek over hun ervaringen als muzikant, deze fragmenten stammen uit dezelfde tijd als de muziek. Leuk zijn de clips van Sabredance in de reeds lang verdwenen Flevohof en Peace Planet in het Autotron. In die tijd maakten Jan Vennik(saxofoon, klarinet) en Pieter Voogd(drums) al deel uit van Ekseption. 

Daarna wordt een gefilmde impressie getoond van een tour door Israël met daarin 5 nummers die op locatie gefilmd zijn. Opnieuw Midbar Sessions, dat speciaal werd gecomponeerd ter gelegenheid van het 24 jarige bestaan van de staat Israël. Midbar is het Israëlisch voor woestijn. Ook wordt de ARP synthesizer in deze compositie geïntroduceerd. 

Vervolgens passeren nog Vivace, For Example(hierna wordt onterecht Italian Concerto aangekondigd, die wordt niet gespeeld), Concerto en Peace Planet. De band bestond in die tijd nog uit de oorspronkelijke bezetting met Dick Remmelink(saxofoon, klarinet) en Peter de Leeuwe(drums). Rick van der Linden fungeert als reisleider en geeft tussen de nummers door informatie over het gebied waar ze op dat moment verblijven, inclusief een bezoek aan een Kiboets. Daarna worden nog 6 composities vertoond van een tour door Frankrijk en Italië. 

Nu zijn het Another History, Rondo, The Fifth, Italian Concerto, On Sunday They Will Kill The World(oefencessie) en Sabredance die de revue passeren. Tijdens deze tour is ook zanger Michel van Dijk(bekend van Alquin) van de partij en doet de vocalen van Another History en On Sunday They Will Kill The World. 

Dit gedeelte van de DVD is muzikaal gezien het interessantste, omdat in tegenstelling tot de rest van het materiaal hier kwalitatief goede fragmenten van optredens worden weergegeven en dus Ekseption oospronkelijke stijl live op z’n best bezig is. Als bonus track is een heel oude clip van Air toegevoegd, waarin zelfs de in mei 2003 overleden Huib van Kampen nog is te zien. 

Het is een prachtig tijdsdocument van 158 minuten geworden, waarbij in de keuken van de band gekeken wordt. Wel slordig zijn de twee missers in de trackbetiteling(zie de tekst hierboven). De beelden zijn overwegend met niet professionele apparatuur gemaakt en daarom niet altijd even goed. 

Toch geeft het een goede en duidelijke indruk hoe de band opereerde in het begin van de jaren zeventig. Voor de Ekseptionfan is deze DVD van onschatbare waarde. Als bonus is een CD van een concertregistratie in Duitsland uit 1993 bijgevoegd, die al eerder onder de titel Best Of Ekseption is uitgebracht. 

De CD bevat 14 tracks, waaronder alle hits, zoals The Fifth, Air, Peace Planet, enz. Info: www.alphacentauri-entertainment.com             

 

                                                                                                                                         Leo Hoekstra