Rick van der Linden

Rick van der Linden is geboren op 5 Augustus 1946 in het dorp Badhoevedorp onder de rook van Amsterdam. Na verhuist te zijn naar Haarlem en z'n normale schooljaren doorlopen te hebben ging hij in 1957 studeren op het gymnasium van het Triniteitslyceum te Haarlem.

Op 13 jarige leeftijd nam hij lessen van de legendarische "Piet Vincent" voor pianoHij won in die tijd 3 pianocontests en hij verscheen bij verschillende symfonieorkesten als solist, met concerten van Beethoven, Rachmaninoff, Mozart en Mendelsohn. Na het beëindigen van het gymnasium, ging hij studeren aan het conservatorium in Haarlem, en had daarbij orgelles van Aad Broersen en Albert de Klerck.

In 1967 studeerde hij af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij kreeg erecertificaten voor Piano, Kerkorgel, Harmonie en Contrapunt. Rick werd aangewezen als leraar aan het Conservatorium te Haarlem.

Zijn liefde voor andere soorten muziek dan alleen klassiek groeide door z'n toewijding aan Jazz, ballet, Cabaret, Film en Popmuziek, daar hij andere muzikanten les gaf op verschillende muziek scholen.

Na het spelen van verschillende combo's en bands werd Rick gevraagd bij de band "Ekseption" welke later wereldwijd bekend werd na het winnen van het Loosdrecht Jazz Festival in 1968. Hollands grootste festival toen.

Ekseption 1969 : Rein van den Broek, Rick van der Linden(met pet), Cor Dekker (met hoed), Rob Kruisman, Peter de Leeuwe (achtergrond), Huib van Kampen (met donkere bril): Rein: trompet Rick: toetsen Cor: bas Rob: sax Peter: drums Huib: sax/trombone

Ze werden overal gevraagd te spelen en stonden op de meest belangrijke podia in de wereld. Zoals Olympia in Parijs, de Philharmonie in Hamburg en het Paladium in Londen. Ondertussen kunnen we tevens z'n band "Trace" noemen. Een trio met Keyboard, Bas en slagwerk met wie hij door Europa toerde van 1973-1977.

Trace

Ekseption was inmiddels wereld beroemd geworden en Rick was verantwoordelijk voor alle composities van de muziek. Gestopt met Ekseption in 1974 en weer begonnen in 1978, intussen had hij ook nog gewerkt aan z'n soloalbums met klassieke werken van Bach, Albinoni en Handel en hij deed een synthesizer album met Yamaha's beroemde GXI (de dreammachine).

Hij componeerde ook de muziek voor de Franse/Italiaanse film met Alain Delon en Catharine Deneuve getiteld "Fantasie Chez Les Plous" en de Hollandse film "Nacht Zonder Zegen"

In die tijd werd Rick vaak uitgenodigd voor buitenlandse producties met Joachim Kuhn, Deep Purple, Phil Collins, Vangelis, Jack Lancaster en Brand Eggs waarmee hij in totaal 48 muziek albums in elkaar zette, waarvan naar schatting 6 miljoen werden verkocht. In Nederland vormde Rick samen met Robbie van Leeuwen (van "Shocking Blue" met de hit "Venus") de band Mistral wat resulteerde in 3 top 10 hits. In Duitsland produceerde Rick 2 albums, een met de bekende Roemeense Panfluitspeler Katalin Tereblea en met Chris Hinze met wie hij een piano album maakte in de studio van Jacques Loussier in Zuid Frankrijk. Daar Rick de eerste Synthesizer speler van Holland was kreeg hij zodanige kennis en ervaring dat hij zowel nationaal als internationaal meester klassen begon te geven.

Hij leverde 3 Europese Kampioenen af en de eerste Nederlandse Wereldkampioen die het Festival in Tokio won. Trace Zowel Ekseption als Trace zijn bekroond met de Edison Trofee en in Frankrijk met "Le Trofee Le Metier", de Rose d'Or van Antibes en de gouden prijs van Montreux. Ondertussen waren z'n aantal gouden albums gestegen tot 11 waaronder 2 Platina en 1 Diamanten album uit Zweden. In Nederland heeft hij gewerkt met veel artiesten waaronder: Liesbeth List, Jan Akkerman, Connie van den Bos, Willy Alberti, Boudewijn de Groot en vele anderen. Met Rein van den Broek had hij een duo onder de naam Cum Laude. In 1989 werd er nog een Ekseption CD gemaakt in Nederland en in 1994 de tot nu toe laatste Live CD in Duitsland. De laatste jaren heeft Rick naast vele optredens vooral in het buitenland nieuw materiaal gecomponeerd wat heeft geresulteerd in een nieuwe dubbel CD "Rainbow" waarmee hij in 1999 weer opnieuw ging toeren in Nederland en Duitsland. Mei 2001 verscheen de C.D. "Vivace" op de markt , een tribuut aan de componist Johan Sebastian Bach.

Deze C.D. verkocht alleen al in Nederland 40.000 exemplaren,en wordt live uitgevoerd met Kerkorgel en groep,en voorjaar 2003 met Symfonieorkest in o.a. Duitsland. Rick's laatste C.D. heet "Verandering" met bewerkingen van liederen uit de bundel van Johannes de Heer en verscheen in Mei 2002.