Ekseption - 3 originals

(Universal Music BV, 981 492-2)

Eindelijk na jaren wachten zijn vier van de zes LP’s uit de bloeiperiode van de grondlegger van de Nederlandse symfo te beluisteren op deze dubbel CD. Na ettelijke verzamelaars, waarop bekende composities zoals The 5th, Air, Adagio, Peace Planet, Another History, enz. voor de zoveelste keer commercieel werden uitgemolken, valt nu te genieten van de volledige LP uitgaven op CD, waarbij kraakvrij kan worden genoten van de fantastische muziek uit het stenen tijdperk van de Nederlandse symfo. 

De titel 3 Originals klopt eigenlijk niet, want als bonus is het volledige album Ekseption 00.04 toegevoegd. Meestal werd door Universal in de 3 Originals serie de ruimte naast de 3 albums opgevuld met bonusmateriaal. Heerlijk om zonder de hinderlijke bijgeluiden van LP te kunnen luisteren naar nooit eerder op CD uitgebrachte tracks van de titelloze eerste LP(1969) zoals Dharma For One(cover van Jethro Tull) en Little X Plus. 

Veel bekende klassieke arrangementen sieren het album, The 5th, Sabre Dance, Air, Ritual Firedance, Rhapsody In Blue en Dance Macabre. Op deze plaat zijn Ekseptionleden van het eerste uur Rob Kruisman en Huib van Kampen nog te horen. 

Na deze, uit losse nummers bestaande, plaat is het de beurt aan het prachtige conceptalbum Beggar Julia’s Time Trip(1970), een artistiek hoogtepunt van toetsenist, componist en inspirator Rick van der Linden. Het is een muzikale reis door de tijd, gebaseerd op het verhaal van Romeo en Julia. Michel van Dijk(Alquin) verzorgt de vocalen op enkele nummers, waaronder het fraaie Julia. Hierna zijn we aanbeland bij schijf 2, die begint met Ekseption 3(1970), wederom een conceptalbum. 

Deze keer is het boek Le Petit Prince van de Franse schrijver Saint d’Exupéry het onderwerp. Zanger Steve Allet is hier te horen in On Sunday They Will Kill The World en Another History. Andere bekende nummers zijn Peace Planet en Rondo. 

Op de bonus Ekseption 00.04(1971) staat het fantastische, ruim 13 minuten tellende, Piccadilly Sweet waarin het Engelse Royal Philharmonic Orchestra een groot aandeel heeft en Rick van der Linden soleert op het orgel van de St. Bavo kerk in Haarlem. 

Dit album bevat een mooie uitvoering van het Ave Maria van J.S.Bach/C.H.Gounod en in het eveneens klassieke Partita no.2 in c minor is het nieuwe speeltje van Van der Linden, de ARP synthesizer, te bewonderen. 

De opnames klinken goed, maar toch hadden ze mijns inziens opgepoetst kunnen worden, waardoor het geluid meer dynamiek zou bevatten. Deze release betekent wel bijna 140 minuten genieten van de beste Ekseptionbezetting uit die periode: Rick van der Linden, 

Rein van der Broek, Dick Remelink, Cor Dekker en Peter de Leeuwe. Hopelijk brengt Universal ook de twee resterende albums uit de serie van zes, Ekseption 5(1972) en Trinity(1973), nog uit op CD, waarmee de bloeiperiode van Ekseption volledig digitaal te beluisteren zou zijn.

Leo Hoekstra 20-04-2004